Du återvinner väl företagets mobiltelefoner?
Vi jobbar mycket med att se till så vi håller oss klimatsmarta i takt med att Telness växer. En viktig del av detta är även att kolla över hur vi tar hand om saker vi inte längre kan använda och måste bli av med. Det vill vi nu också uppmana dig att göra för ditt företag så vi kan hjälpas åt med att skapa en mer hållbar utveckling för framtidens företagare 💚
Lite då och då är det dags för nya telefoner och då kommer frågan om hur man ska göra med de gamla telefonerna. De är ju företagets egendom så du som företagare bär ansvaret för vad som händer med dem efter att ni har slutat använda dem. Att bara kasta dem i soptunnan känns ju inte så modernt och miljömässigt. Har företaget en miljöpolicy som ni följer och visar era kunder så säger den troligtvis att ni ska se till att material återvinns på ett korrekt sätt. Då sitter du med uppgiften att återvinna telefoner och se till att det blir gjort på rätt sätt.
Var återvinner man telefoner?
Det finns flera företag som återvinner skrot och några som har specialiserat sig på telefoner. Men hur hittar man de som återvinner? Vi gjorde ett test. Vi började med att googla ”återvinning av mobiltelefoner” och letade bland förstasidans träffar? Efter lite letande och läsande kom vi fram till en helt OK lösning på 10 minuter. Den innebar att vi fick ett kuvert som vi skickade in telefonen i. Det kostade lika mycket att få kuvertet som vi fick betalt för själva telefonen. Med andra ord såldes den som begagnad till företaget vi vände oss till.
Vår ekonomiansvarige var inte helt nöjd med att sätta upp en försäljningspost på en inventarie som var avskriven för ett år sedan men med lite fjäskande gick det bra till slut. Telefonen var i alla fall såld och miljöansvaret hade passats vidare. Men om du ska återvinna telefonen på riktigt är det lite knepigare. Då ska du till någon återvinningsstation eller ett företag som sysslar med återvinning och det kommer ta tid. Vi räknade på tiden vi la ner på att sälja telefonen och leta efter återvinning och kom fram till att vi la ca. 1 timme på att sälja den och 3 timmar på att försöka återvinna den (det kommer såklart gå snabbare nästa gång när vi vet hur vi ska gå tillväga).
Hur vet jag att det går rätt till?
Då kommer vi till nästa del av miljöansvaret. Hur vet du att det har gått rätt till? Att du ska ha koll på exakt vad som behövs för att återvinna en telefon på rätt sätt känns inte som ett rimligt krav på en företagare som inte bedriver återvinning. Det är här certifikaten kommer in. Certifikaten är framtagna för att du inte ska behöva veta vad som krävs bara att det är gjort på rätt sätt. Om du säljer dina gamla telefoner passar du ansvaret vidare men det kanske finns saker som gör att du inte kan eller vill sälja dina gamla telefoner vidare. Då behöver du återvinna dem hos ett företag som också ger dig ett certifikat på att telefonen är återvunnen på rätt sätt. Det kommer du inte få på den lokala återvinningsstationen. Du kommer få lägga ett flertal timmar på att hitta ett återvinningsföretag som tar emot enstaka telefoner och ger dig certifikat för varje.
En återvinningspartner är en bra miljöinvestering
Om du ska upprätthålla din miljöpolicy och se till att du inte sitter med huvudvärken kring återvinning av telefoner ska du leta efter en partner som kan sköta det åt dig. De ska även erbjuda ett certifikat som säger att telefonen är återvunnen på ett korrekt sätt. Men då ska du också ta nästa punkt, datasäkerhet, i beaktande innan du väljer partner.
Sammanfattning: Köper du telefoner är du ansvarig för återvinningen av dem. Hitta en partner som hjälper dig med återvinningen och ger dig ett certifikat på att den är gjord på korrekt sätt. Du ska också fundera över datasäkerheten innan du väljer partner så att inte era företagshemligheter hamnar på villovägar.
Läs även:
Mer från bloggen
Mannen, myten, supportstjärnan: Möt Lucas Renman
Klassisk rock, Audis och GIFar i supportchatten: Dessa är bara några få av de saker Lucas Renman älskar. Men vem är Lucas egentligen?
Martina Klingvall Holmström svensk vinnare i ’Founder of the year’ I Nordic Startup Awards 2019
Glada nyheter! Vi kan gladeligen meddela att vår VD och grundare, Martina Klingvall Holmström, inte bara blivit nominerad utan också vunnit den svenska deltävlingen i kategorin ”Founder of the year” i Nordic Startup Awards.
Så skaffar du en företagsväxel
Vi skryter ju en hel del om hur enkelt det är att komma igång med vår växel. Låt oss visa dig, steg för steg, hur enkelt det är!